kleinere scholen betekent persoonlijker en dus beter onderwijs. op basisscholen zou dit wel mogelijk zijn, mits er genoeg geld is. grotere scholen zijn natuurlijk een stuk goedkoper.
op de middelbare school krijg je dan inderdaad problemen, omdat de vakkennis van de leraren wel iets groter moet zijn dan van basisschoolleraar. om dan meer dan 1 vak te geven wordt echt een mission impossible.
hetzelfde geldt natuurlijk voor universiteiten.
het is gewoon m.i. niet mogelijk om de scholen veel kleiner te maken, zeker niet met het huidige lerarentekort. het zou wel wenselijk zijn, daar de leerlingen meer persoonlijke aandacht kunnen krijgen en dus waarschijnlijk de prestaties omhoog zouden gaan.
dat vond ik trouwens ook een groot minpunt op de TU/e. het onderwijs zoals het gegeven werd vond ik echt slecht. de leraren hebben zeker wel genoeg vakkennis, maar hebben in meer dan de helft van de gevallen niet geleerd hoe ze die over moeten brengen en dat vond ik nogal te merken. bovendien is er op zo'n grote universiteit helemaal geen ruimte voor persoonlijke aandacht aan mensen die het wat moeilijker hebben met de leerstof. (vandaar ook het hoge uitvalpercentage)
natuurlijk heeft de TU/e enorme mogelijkheden op wetenschappelijk gebied vanwege de grootte ervan. ze hebben er verschillende laboratoria, veel mensen met veel vakkennis en veel leerlingen die ook een steentje bij kunnen dragen bij projecten. het heeft dus zijn voor- en nadelen.
maar om maar even terug on topic te komen: ik denk dat het voorlopig niet haalbaar is om scholen te verkleinen. het zou zeker bij het lager onderwijs wel wenselijk zijn, maar op het moment zijn er niet genoeg mensen voor en is er niet genoeg geld.
beliefs are dangerous
beliefs allow a mind to stop functioning
a non-functioning mind is clinically dead
believe in nothing
- Maynard James Keenan
"

http($this->addslashes("http://80.247.200.168/stuff/taalbastard.jpg")) . "\" border=\"0\" alt=\"[user image]\" />"